ANKAN TARINA


Ankanpoikaset tuotamme nykyään omien emoankkojemme munista tilan omassa hautomossa. Haudonta kestää noin 28 päivää, minkä jälkeen terhakat poikaset saavat tutustua uuteen kotiinsa heti hautomakoneesta päästyään. Heti ankkalaan päästyää ne kirmaavat pitkin hallia, usein meidän perässä ja jalkoihinsa on syytä katsoa tarkkaan koska poikaset ovat todella rohkeita.

Ankat viihtyvät yhdessä, joten nokosille käydään tiiviisiin rykelmiin, vaikka lämpötila ankkalassa onkin aluksi n. +32 astetta. Lämpöä lasketaan sitten aste/päivä kunnes ollaan n. +17 asteessa. Jos lämpö laskee paljon tämän alle, alkaa kosteus nousta liiaksi. Koko kasvatuksen ajan ankkojen kasvuolosuhteet pidetään mahdollisimman mukavina ja kasvatuserät ovat pieniä. 

⠀ 

⠀ 

⠀ 

⠀ 

⠀ 

⠀ 

⠀ 

⠀ 

⠀ 


Tilalle valmistui vuoden 2011 lopussa täysin uusi ankkalarakennus sekä BIO-lämpökeskus. Uudessa ankkalassa käytetään kuivikkeena paksua turvekerrosta ja ruokinta on täysin automatisoitu. Ankoilla on niin sanottu vapaa ruokinta, eli ankat saavat vapaasti syödä aina kuin siltä tuntuu, tai olla syömättä, ruokinta on automatisoitu uudella puolella.

Vesi on ankkojen hyvinvoinnille erittäin tärkeää. Puhdasta vettä ankkamme saavat omasta porakaivosta niin paljon kun haluavat juoda tai peseytyä. Ankkalassamme on vesilinja, missä on kupit / juoma-altaat, joihin ankat saavat upotettua päänsä ja näin huuhdeltua silmänsä, mikä on tärkeää ankoille, sillä vesilinnuilla ei ole kyynelkanavia. Tämä ei ole euroopassa ihan automaattinen käytäntö, vaan siellä ankoillakin käytetään vain nippavesiautomaatteja. Linjalla on myös ammeita, joista vettä saa pärskyteltyä enemmänkin pesua sekä leikkimistä varten, ja ankat käyvät ammeissa ihan uimassakin. Kupit ja ammeet tyhjennetään ja puhdistetaan päivittäin.

Myös ilmastointi sekä valon määrä on automatisoitu. Valot syttyvät ja sammuvat hitaasti jäljitellen auringon nousua ja laskua. Lämpö ankkalaan tuotetaan ekologisesti oljilla . Olkilämpökeskuksessa poltetaan isoja pyöröpaaleja, joita kerätään sekä omilta että naapurien pelloilta ankkalan lähistöltä. 

Ankka on utelias, ja kova tutkimaan ja tonkimaan kaikkea nokallaan. Ne tulevat hyvin toimeen keskenään ja ovat muutenkin sosiaalisia lintuja ja liikkuvat ja oleskelevat mielellään pienissä ryhmissä.

⠀ 

⠀ 

⠀ 

⠀ 

⠀ 

⠀ 

⠀ 

⠀ 

⠀ 


Ensimmäisten viikkojen ajan ankat syövät poikasille tarkoitettua täysrehua. Sen jälkeen siirrytään vähitellen seokseen, jossa on hieman tiiviste-rehua ja suurin osa viljaseosta; mallas-ohraa, kauraa, rapsia, hernettä ja härkäpapua. Viljan osuutta lisätään tasaisesti kasvatuksen loppua kohti. Viljoista ohra ja kaura maistuvat ankoille parhaiten. Vettä, rehua ja viljaa on koko ajan vapaasti ankkojen saatavilla.

Erän kasvattaminen kestää n. 8 - 9 viikkoa, jonka jälkeen ankat lähtevät teurastamolle. Teurastuksen jälkeen ankkojen lihat leikataan, pakataan ja pakastetaan isossa pakastimessa, jossa ne jäätyvät tehokkaasti. Seuraavaksi pakastetut lihat haetaan tilan omaan pakkasvarastoon odottamaan toimitusta asiakkaille.

Suomessa siipikarjan kasvatukselle asetetut hygienia ja muut vaatimukset ovat huippu luokkaa ja tiukasti valvottuja. Meillä ankat kasvatetaan näiden vaatimusten mukaan, suljetuissa tiloissa ja ruokitaan puhtailla rehuilla.

 Meillä ankkojen kasvatuksessa ei käytetä antibiootteja, hormooneja tai mitään muitakaan lääkeaineita. 

Tiukoista tautisulku ja hygienia vaatimuksista johtuen, emme valitettavasti voi päästää tilan ulkopuolisia ihmisiä ankkalan tuotantotiloihin vierailulle.
Asiakkaat ovat kuitenkin aina tervetulleita tutustumaan tilaamme, mistä löytyy ajankohdasta riippuen lemmikkilintumme.

 Vastaamme mielellämme myös kaikkiin ankan kasvatukseen liittyviin kysymyksiin.

⠀ 

⠀ 

⠀ 

⠀ 

⠀ 

⠀ 

⠀ 

⠀